Het Begin van de Middeleeuwen

En hier ben ik weer iedereen! En het onderwerp is… de middeleeuwen! En dus laten we maar beginnen.

De middeleeuwen is een belangrijke periode in Europa omdat zich de landen die er nu zijn beginnen te vormen. Er zijn het is ook in 3 delen gesplitst, de vroege middeleeuwen, de hoge middeleeuwen, en de late middeleeuwen. Ik ga de hoge en late middeleeuwen samen bespreken want dan hebben we twee dezelfde periodes 500-1000 en 1000-1500.

We gaan het nu hebben over de periode 500-1000 oftewel de vroege middeleeuwen. Het is de tijd van de grote Volksverhuizing. Er zijn heel veel oorlogen en er zijn ook stammetjes die hier en daar terreur zaaien, het meest populair Attila de Hun. Je had bijna geen grote naties maar graafschappen en vorstendommen. De Franken, die aan de oostkant van de Rijn woonden stichten een rijk dat onder Karel de Grote begon uit te breiden en een enorm rijk werd. Helaas viel het na de dood van Karel onder zijn in kleinere stukken.

karel
Karel de Grote

 

volksverhuizing
De grote volksverhuizing

 

Het christendom werd ook populairder rond deze tijd. In 1000 worden ook de eerste kastelen gebouwd, voornamelijk op een motte, een aardheuvel vandaar dat deze kastelen “mottekastelen” worden genoemd, ze waren van hout gemaakt. Deze kastelen worden gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen en dat was niet overbodig want de Vikingen waren woest en plunderen dorpen en boerderijen.

En dat was alles dat ik wilde vertellen en willen jullie nog meer informatie over de vroege middeleeuwen kijk dan deze video op YouTube om nog meer te weten.

Plaats een reactie